KEK-1

Onderdeel van Klaei 

KEK-1 staat voor KlaeiErosieKlasse-1


Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals de stijging van de zeespiegel. Om deze reden is het belangrijk om dijken hoger en steviger te maken.

Gerijpt klei van Klaei kan op twee manieren worden aangebracht op dijken. Het is zowel mogelijk om het droog als nat te sproeien.


1. Droog aanbrengen

Wanneer de klei volledig is gerijpt, voelt het droog aan. We malen de klei fijn en dan kan dit vervolgens op de dijk worden gesproeid. Wanneer uw dijk zo snel mogelijk versterkt moet worden, is droog aanbrengen de beste keuze.


2. Nat sproeien

Wilt u de dijk preventief versterken? Voldoet deze nog aan de kwaliteitseisen, maar over een aantal jaren wellicht niet meer? Dan is het een mogelijk om klei nat aan te brengen. Dit doen we met hele dunne laagjes, zodat het de dijk niet afstroomt.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om twee centimeter klei per jaar aan te brengen, zodat de dijk langzaam groeit. Op deze manier brengen we bijvoorbeeld één centimeter aan in het voorjaar en één in het najaar. Bovendien is preventief sproeien ook een mogelijkheid.

Het versterken van de dijk kost vaak heel veel geld. Doordat u ieder jaar een aantal dunne laagjes klei aanbrengt, is het mogelijk om de kosten te verspreiden. U hoeft dus niet in één keer heel veel geld te investeren.

Moet de dijk zo snel mogelijk versterkt worden? Dan kiest u voor het droog aanbrengen van klei.


Klei met erosieklasse 1

Klei voor dijkversterking moet aan een aantal eigenschappen voldoen. Zo is de kwaliteit bijvoorbeeld erg belangrijk.Onze klei heeft erosieklasse 1 en is hierdoor sterk erosiebestendig. Dit maakt het uitermate geschikt voor het versterken van dijken.